Statisztika

2011. november 12., szombat

Nem csak a drága a jó


Sokakat elriasztott eddig az okostelefonok vásárlásától, hogy nagyon drágák voltak, nem mindenki tud alsó hangon is százezer forintot kifizetni egy mobilért. Márpedig eddig ennyibe kerültek azok a telefonok, melyek használhatóak is voltak. Szerencsére a gyártók rájöttek erre és elkezdtek használható és olcsó mobilokat gyártani. Ezekből mutatunk be néhányat.
optimusone
LG Optimus One
Az LG több okostelefonnal is próbál piacot szerezni, új belépőszintű sorozatának legjobb darabja az Optimus One. Egy 600 MHz-es Qualcomm processzor van benne, 512 MB memóriával, amiből 170 MB jut az alkalmazásoknak. Kijelzője 3,2 inches, 320x480 pixeles felbontású – ezzel nem voltunk elégedettek, de ez a kategória sajátja. Ez persze főleg akkor zavaró, ha egy jobb telefon után fogjuk kézbe ezt.
Mivel kicsi a kijelző felbontása, a billentyűzetet át kell állítani teljes qwertyre, mert alapból a régi mobilokra jellemző billentyűzet van rajta, amikor háromszor kell megnyomni az a betűt, hogy b-t kapjak. Azonnal átállítottam természetesen. Valószínűleg azért van alapból a régi billentyűzet, mert a kicsi kijelző miatt elég kicsik a billentyűk és könnyebben melléütnek a nagyobb kezű felhasználók.
Ami még tetszett, hogy az LG-nek van egy saját alkalmazásajánlója, folyamatosan változó kínálattal. Nem sok alkalmazás került bele, de találtam néhány érdekeset, melyek a mindennapi telefonhasználatot segítik. Kedvencem a Time Laps készítő volt, nagyon könnyen lehet mozgóképet készíteni a mobillal.

A kistestvér

optimusme
LG Optimus Me
Szintén az LG-től ajánlják az Optimus Me mobilt, ami paramétereiben nagyon hasonlít az Optimus One-ra. Bekapcsolás után lépésről lépésre végigvezet az első teendőkön, Bár azt nem értettem, miért kellett kiválasztanom a nyelvet, ha utána úgyis magyarul folytatja a telepítést. A billentyűzetet itt is át kellett állítani Qwertz-re (igen, így szerepel a menüben). De annyira megszoktam a qwerty billentyűket, hogy idegesít, ha a régi módon kell írnom.
Magáról a telefonról is néhány szót: 600 MHz-es processzort tettek bele, 158 MB belső memóriát, 1280 mAh teljesítményű akkumulátort. A kijelzője 2,8 inches kapacitív – megfelelően érzékeny, de néha olyan érzésem van, mintha jobban rá kellene nyomni az ujjamat a kijelzőre, hogy görgessen. A telefon pici és vékony, 12 mm a vastagsága, Tárhelye 32 GB-ig bővíthető microSD kártyával. A 2.2-es Android (Froyo) van benne.
Belépő szintű mobilról van szó, teljesen használható, de senki ne várjon szuper felbontást a kijelzőtől és hipergyors böngészést vagy alkalmazásbetöltést. Érezhető, hogy csak 600 MHz-es a processzor, eltart egy ideig, míg betöltődnek az alkalmazások. De a legtöbb program elfut rajta, még az Angry Birds is élvezhető.

Az ász

galaxyace
Samsugn Galaxy Ace
Hosszabban is írtunk a Samsung Galaxy Ace mobiljáról néhány hete, de ide is belefér, hiszen egy nagyon jól összerakott középkategóriás telefonról van szó. Nem gagyi, ezt első pillantásra látni. Kicsit nagyobb, mint a fent bemutatott két mobil, de 3,5 inches kijelzője messze nem éri el a mostanában megjelent mobilok 4,3 inches méretét. Kijelzőjének a felbontása nem a legjobb, erre nem is vesztegetnénk több szót.
A mobilba egy 800 MHz-es processzor került, 512 MB RAM-mal, és a 2.2-es Androiddal. Saját TouchWiz rendszere is van, ami jelentősen könnyít a készülék használatán azoknál, akik most először fognak a kezükben androidos telefont. Nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek, aki okostelefonban gondolkodik. A Samsung egyébként teljes középkategóriás készülékkínálatát megújította, Barcelonában mutatták be február közepén az Ace, Gio, Fit és Mini névre hallgató mobiljaikat.

Nem új, de jó

A szolgáltatók kínálatában vannak nem új, de nagyon jó alsókategóriás andoridos okostelefonok is. Az egyik a ZTE Blade, melyet tavaly év végétől lehet megvásárolni. A mobilról írtunk hosszabban is, így most csak felelevenítenénk az akkoriakat. A Blade-nek egy nagyon jól összerakott mobil, masszívnak tűnik első pillantásra is. Kijelzője 3,5 inches TFT-LCD, 480x800 pixeles felbontású. Egyelőre csak a 2.1-es Androiddal lehet megvásárolni, de a gyártó azt ígérte, hamarosan a Froyo is letölthető lesz rá.
zteblade
ZTE Blade
A jobb okostelefonoknak is becsületére válna a gyorsasága, nem akadozik, alkalmazások betöltésénél, böngészésnél több ablakot is gond nélkül kezel, a Google Maps is gördülékenyen fut rajta. Van persze szépséghibája is a mobilnak, ez pedig az aksija, gyakran kell tölteni.
Szintén régi versenyző a HTC Wildfire – ennek megjelent ugyan egy újabb változata, a Wildfire S, de az itthon még nem kapható. Megjelenése előtt a Desire kisöccsének kiáltották ki, de ez csak dizájnjában volt igaz. Majdnem ugyanazt tudta, mint a HTC népszerű csúcstelefonja, a Desire, ugyanakkor kisebb volt és elegánsabb. De nevetségesen kicsi kijelzőt kapott, 240x320 pixeles felbontásával már jócskán lemaradt a csúcskategóriától. Ugyanakkor nagyon elegáns és kicsi mobilról van szó és azoknak, akik androidos mobilt szeretnének, de nem akarnak sok pénzt kiadni, ez is egy jó választási lehetőség.
htc
HTC Wildfire
A Sony Ericsson Xperia x10 mini és x10 mini pro sorozata már régi darabnak számít a piacon, de a mai napig versenyképes a kicsi, olcsó, de jó telefonok kategóriájában. A pro annyiban különbözik a minitől, hogy fizikai billentyűzetet is tettek a mobilba. Mindkét mobilban 600 MHz-es Qualcomm MSM7227 processzor van, 5 megapixeles kamera, 2,55 inches QVGA érintőkijelző, wifi, bluetooth, 3,5 mm-es audió jack, microSD kártyával bővíthető. Mivel igen apró mobilokról van szó, új kezelőfelületet kellett kialakítani, ezt a gyártó fejlesztette ki. Igazi csajos mobil, pici, könnyű, de minden elérhető rajta, amit elvárunk egy okostelefontól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése