Statisztika

2012. szeptember 30., vasárnap

Samsung Galaxy S III

Akkumulátor, összegzés

A hátlap alá a mérnökök egy 2100 mAh teljesítményű Li-Ion akkumulátort pakoltak be. Ez nem lóg ki nagyon a kategóriából, de azért az izmosabb telepek közé tartozik, így - ismerve a chipset energiatakarékossági trükkjeit - joggal számíthattunk rá, hogy talán nem fog a nap végére teljesen lemerülni, és a Galaxy S III igazolta is ezeket az elméleteket. Bár az ICS platformban igen finoman állítgatható a foogyasztás, de a felhasználók valószínűleg ezzel kevésbé fognak foglalkozni, így maradunk a default értékeknél. A magam részéről annyi engedményt tettem, hogy a hektikusan működő tekintetfigyelést bekapcsoltam és 15 másodperces időtúllépést határoztam meg a kijelző esetén, így valamennyit spóroltam talán, de nem hiszem, hogy ez számottevően befolyásolta volna a másfél napos készenléti időt. Ami jónak mondható, hiszen folyamatos 3G kapcsolatom volt, 5 percenként szinkronizáltam a leveleimet, sokszor használtam a GPS-t, a WLAN-t ki sem kapcsoltam, tehát odafigyelve, takarékoskodva a két napos üzemidő is simán elérhető.
Összegzés. A Galaxy S III lakva ismerszik meg. Az első hírek után sokan fanyalogtak az anyaghasználat és a pentile matrix kijelző miatt, s ezek az észrevételek természetesen jogosak. Sokak szerint 4,8 inch már túlmegy a használhatóság határán, s velük is egyet tudok érteni bizonyos szempontból, nekem is meggyűlt a bajom a tepsiséggel, de ehhez is hozzá lehet szokni. Az S III ugyanolyan könnyen csusszant be a farmerzsebbe, mint bármi más, a nagy méret csak egykezes használatnál üthet vissza, de ha az ember hozzászokik, hogy miképp érdemes hátul megtámasztani az óriást, akkor nem lesznek folyamatos aggályai. A műanyag az továbbra sem fém, ettől még simán vállalható, s persze az is szempont, hogy így nem is lett vészesen nehéz a masina.
Értékelés: Samsung Galaxy S III
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?
Ha a hardvert és a funkciókat nézzük, akkor az S III-nak nincs oka szégyenkezésre. A négymagos processzor mindenféle erőlködés nélkül, azonnal megcsinál bármit, amit csak kitalálunk, döccenésnyi megakadások sincsenek, de a Galaxy S II után ezt szerintem el is várhatjuk a telefontól. Amiben nagyon sokat fejlődött a Samsung, az a papíron nehezen leírható eye-candy faktor, a felhasználók olyan szintű kiszolgálása, amitől a vásárló tényleg úgy érezheti, hogy ez a telefon érte van és lesi minden kívánságát. A MotionWiz nagyon jól illeszkedik a Google által az ICS-sel bemutatott Holo grafikai irányelvekhez, nélkülözi a korábbi Samsung modellek bazári kinézetét, és tele van olyan finom apróságokkal, amelyekből látszik, hogy a Samsung mérnökei megpróbáltak a felhasználók fejével gondolkodni. Idegesítő, hogy 150 levelet kell görgessek, bármennyire is gyors a rendszer? Akkor koppintsunk kettőt a készülék tetejére, és felugrik a lista. Zavaró, hogy böngészés közben lekapcsol a kijelző? Akkor próbáljuk meg kitalálni, hogy miképp tudjuk meg, hogy a felhasználó még nézi-e a telefont, vagy sem. Rossz ágyban netezni, mert kisüti a szemem a kijelző? Akkor majd a böngészőben ezt külön lehet állítani. Csupa-csupa olyan apróság, ami tényleg tud hasznos lenni, persze van benne egy sereg értelmetlen fejlesztés is, de lehet, hogy másoknak pont azokra van szükségük. Ettől függetlenül a Galaxy S III messze nem hibátlan telefon, hiszen lehetne még csiszolgatni, elsősorban a kamerán, a potenciális vásárlóknak érdemes elgondolkodniuk valami tokon, egyrészt hogy ne csússzon annyira, másrészt ha mégis perecel a telefon, akkor ne sérüljön. A 180 ezer forintos végfelhasználói ár irtózatosan sok, ha azt nézzük, hogy alapvetően egy telefonról beszélünk, de ha összevetjük a konkurenciával, akkor már nem annyira elrugaszkodott. Valószínűleg a Galaxy S III is legalább olyan sikeres lesz, mint az elődmodellek, és mi mind biztosak vagyunk benne, hogy a Samsung még nem rázta magát meg úgy izomból, mert ha az iPhone 5 esetleg messze jobban sikerül, akkor a szorgos koreaiak mind visszaülnek a tervezőasztalhoz, mert ég bennük a vágy, hogy ők adják a piacnak a szerintük legjobb készüléket.
A Galaxy S III tehát jól sikerült, még akkor is, ha az összes elvárásnak nem tudott megfelelni. Az ebben a modellben debütáló szolgáltatáshalmaz szép lassan majd visszaköszön az olcsóbb telefonok frontján is, az S Voice, a mozgásérzékelőt használó apróságok, vagy a MotionWiz egyre több és több Samsung modellben fognak felbukkanni, az Exynos chipset lentebb skálázott variánsaival is fogunk még találkozni a későbbi modellekben. Terjedni fog az S Beam, növekedik a felhő szolgáltatások népszerűsége, a Samsung a szerkesztőség szerint jó úton jár, bár nem sietnek annyira, mint amennyire szerintünk a konkurencia erősödése azt indokolná. A Huawei nagyon komolyan veszi a piacot, a Sony is tartogat még egy-két dolgot a tarsolyában, s ha az ASUS rájön, hogy nem csak tabletekből lehet pénzt csinálni, akkor szintén komoly versenytárssá nőhetnek. Nem is beszélve a HTC-ről, amely mintha újra erőre kapott volna, az elsők között jöttek ki a négymagos, ICS-re épülő masinákkal, tehát bár a Galaxy S III talán most a képzeletbeli trónon ülő készülék, gyorsan fordulhat a kocka, aminek végeredményben mi, felhasználók örülhetünk. Hírhedten szőrös szívünknek megfelelően ez a készülék sem kapja meg a Különösen Ajánlott plecsnit, ahhoz ennél még egy szinttel jobbat kellett volna produkálni, vagy lejjebb menni árban. Viszont az biztos, hogy az Ajánlott kategóriát magabiztosan megüti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése