Statisztika

2012. szeptember 30., vasárnap

Samsung Galaxy S III

Kamera

A Samsung állítólag nagy erőfeszítéseket tett, hogy az elődhöz képest ugyanolyan felbontású, 8 megapixeles kamera képei sokat fejlődjenek. Az biztos, hogy ennek az igyekezetnek a jelei látszódnak a funkciókban, hiszen elég sok olyan dolgot valósít meg a telefon, amit korábbi Samsung modellek nem tudtak. Nincs dedikált gombja a kamerának, az autofókusz folyamatos, a hátlapra tett ledes villanó pedig erősebbnek érződik, mint más gyártók hasonló megoldásai.
Fotózás közben igen sok opciónk van. A teljesen automatikus mód is a mi tapasztalataink szerint megfelelő, hiszen a színhelyességet, az élességet jól eltalálja az algoritmus. Az oldalról előcsúszó beállítási menü főbb pontjait módosíthatjuk, tehát ha a fókuszálás módja helyett az ISO állítását szeretnénk ide kitenni, akkor nincs probléma. Vannak jelenetmódok (portré, tájkép, éjszakai, sport, buli/beltér, strand/hó, naplemente, hajnal, őszi színek, tűzijáték, szöveg, gyertyafény és ellenfény), állítható a fényérték, az ISO, a fókuszálás módja, a fehéregyensúly, a fénymérés módja, kapcsolható időzítő, vaku, geotagging, segédvonal, automatikus kontraszt és stabilizátor, plusz még effektek is vannak. Mindezek túl van HDR mód, sorozatfelvétel (elképesztően gyors), panoráma mód, van mosolyfotózás, rajzfilm-effekt és beállítható, hogy a készített képeken azonnal taggeljünk arcokat, illetőleg azonnal megosszuk a fotókat WiFi Direct segítségével. No, ezzel a beállítási rengeteggel nem sokan fognak küzdeni, mi azért próbálkoztunk.
Fent vannak a normál, automatikus módban készült tesztfotók, mindenféle környezeti esetekre próbálunk példát mutatni. Az a heyzet, hogy az optika nagyon érzékeny a fényre, elég ha valahonnan visszatükröződik némi nap, vagy sok a világos rész a képen, máris az egész fotóra rátelepszik valami homály, ami elég szomorú. Rengeteget fotóztam, próbáltam összeválogatni a jobban sikerült felvételeket. Ahol nem üti fel a fejét ez a homályosodás ott viszont kifejezetten jó képeket láthatunk, éles, részletgazdag, nem elmosott, kevéssé zajosodó alkotások kerekednek ki, látszik, hogy tud a Samsung, csak a fénnyel áll hadilábon, de azzal nagyon.
A panorámamód vérszegény, nagyon gyenge a felbontás, és a képek minőségétől sem voltam oda, fentebb egy ilyen alkotás nézhető meg. A HDR módot is kipróbáltuk, nyilván függ a témától is, hogy mennyire hatékony, nem nagyon látszott értékelhető különbség. Emitt dr. Kind rajzfilmszerű karaktere mosolyog, ez inkább csak jópofa, mint hasznos. Videót 1080p-ben rögzít a masina, itt is csak harmadik próbálkozásra sikerült értékelhetőt alkotnunk, ide kattintva ez megtekinthető. Valamiért nagyon sok a statikus zaj a mozgóképfelvétel során, ezzel nem lehetett mit kezdeni, de elég zavaró. Viszont fontos apróság, hogy videózás közben is lehet teljes felbontásban fotózni, ez viszont kifejezetten jól működött.
A képnézegető egy picit szerkesztő is egyben, lehet vágni és forgatni a fotókat. Állati gyorsan megjeleníti élesen a nyolc megapixeles alkotásokat, erőnek itt sincs híján a Galaxy S III. Videólejátszás szempontjából a készüléken nemigen lehet kifogni, fullHD videót gond nélkül visz, kezeli a feliratokat, amelyeket tizedmásodperces alapon újra is lehet szinkronizálni, támogatja a többnyelvűséget is. Állítható a színtónus, bekapcsolható egy spéci opció, amely a fényerőt turbózza fel izomból, hogy kinti környezetben is látható maradjon a mozi, plusz egy alapfunkciós videoszerkesztőt is kapunk. Hab a tortán, hogy a videókat lejátszás közben össze lehet kicsinyíteni, így ezek egy ablakban futnak, s közben bármi mást csinálhatunk a telefonnal, írhatunk üzenetet, böngészhetjük a netet, ilyesmi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése